Параграф22 Daily

§22 Новини

"Верея": Това е кампания срещу отбора. Отричаме обвиненията!

Изваждането на "Верея" от Първа професионална футболна лига преди края на сезона, разбуни духовете сред феновете. Старозагорци изгубиха мястото си в елита, след като от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз реши да вземе мерки заради получените сигнали от УЕФА за участие на тима в уговорени срещи и неправомерно финансиране от страна на китайци, свързани с "черно тото".

От клуба отрекоха всички обвинения. "От създаването на клуба никога, в нито едно нивата на българския футбол, не сме участвали в уговорени мачове, манипулирани такива и не сме нарушавали етиката и феърплея на българския и международния футбол. За нас тези обвинения са безпочвени и не знам на какво се базират", бяха първите думи на председателят на Управителния съвет на "Верея" Християн Първанов.

"Уведомени сме с едно кратко решение на Футболния съюз, което ни беше изпратено по имейл, в което е цитиран членът, по който ние сме извадени от футболното първенство. По някаква причина някой е пропуснал да напише, че е за съмнения за манипулиране на резултати. Само с това разполагаме в нашия клуб по този казус.", добави той.

В началото на 2019 г. "Верея" привлече голямо количество чужденци и успя да завърши 0:0 с "Лудогорец". След това клубът беше глобен с 15 000 лв. заради резултатите срещу "Славия", "Берое" и ЦСКА. В позицията на БФС се казва, че старозагорци са работили с инвеститор от Китай, който е бил замесен в уговарянето на мачове. Първанов отрече. "Китайски партньори нямаме и никога не сме имали. Това са същите слухове, които са цитирани по свободни съчинения. Даже има разследване на прокуратурата, от където ни беше изпратен лист с четири китайски имена с въпрос дали ние
познаваме, виждали сме или сме се срещали с тези хора. Отговорихме категорично, че не познаваме тези лица и никога не сме имали контакти с тези лица. Бизнес партньори от страните от бившия СССР не сме имали. Имахме футболисти, които бяха докарани от мениджърска компания, в това число и треньора Олександър Севидов.", коментира Първанов.

"Ние смятаме, че сме жертва. Как първия сезон пак падахме със 7 гола, но не се говореше за уредени мачове? Как бяхме в шестицата? За някой сме неудобни! Това е нашето усещане! Ние не нападаме БФС, негов член сме. Възроптаваме към отношението към нас като клуб, което не е коректно. Почти съм сигурен, че, ако беше клуб от първата шестица, нямаше да се отнесат така с него. Усещаме
преднамерени действия от служители на БФС", заяви той.

Въпреки изваждането на тима от елита, няма да настъпят промени в класирането, а точките на "Верея" няма да бъдат анулирани. До края на участието си старозагорци ще запишат загуби с 0:3. Ще има ли размествания в класирането след изваждането на "Верея"? Старозагорци ще запишат служебни загуби на края на шампионата От отбора обаче заявиха, че не искат да излизат от Първа професионална лига по този начин. "Вариант е да останем във Втора лига, но не съм съгласен заради отношението от УЕФА, ФИФА, че играем с юноши и манипулираме мачове. Другият вариант е в Трета
лига. Не искаме да напускаме професионалния футбол, но да видим. За мен това е кампания срещу отбора и срещу БФС и в частност към президента Борислав Михайлов", каза още Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във