Параграф22 Weekly

§22 Новини

Вeроятно ще обвинят двама шефове на ключови съдилища за далавери

Председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд са призовани от Военно-окръжната прокуратура в София, за да бъде привлечени като обвиняеми, съобщиха медии. Става дума за Веселин Пенгезов и Петко Петков.


От прокуратурата признаха, че срещу Пенгезов и Петков се води разследване за злоупотреба с европейски средства, но и не потвърдиха че те ще бъдат обвинени. Става дума за европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петков.


Делото се води от 2010 година в спецзвеното за измами с европейските фондове към Софийската градска прокуратура. Според запознати с аферите, ставало дума за "нагласяване" на обществени поръчки, свързани с проекта, както и за подмяна на документи. Прокуратурата освен това е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други - правилни, като на новите е сложена задна дата.


По разследването е била разпитвана и Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета на Пламен Орешарски, която до 2009 г. беше зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във