Параграф22 Daily

§22 Новини

Вероятно ВАС ще се произнесе за видеонаблюдението върху броенето на бюлетини днес

По-малко от 48 часа преди изборите остава неясно ще има ли видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни обжалваха решението пред Върховния административен съд.

Ход на делото не беше даден, защото страните не бяха уведомени в законовия седемдневен срок, но от върховните съдии беше поискано да допуснат предварително изпълнение на решението на първоинстанционния съд. Срокът за произнасяне е тридневен, но очакванията са яснота да има до края на деня.

Ако бъде допуснато предварително изпълнение на решението на Софийския административен съд, видеонаблюдение в неделя ще може да има, въпреки че няма произнасяне по същество по жалбата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни. Отказ означава съдебният спор да се разреши едва след вота на 4 април.

В съдебната зала председателят на Комисията за защита на личните данни реагира остро срещу становището на първоинстанционния съд, че специализираният закон и европейският регламент за защита на личните данни не се прилагат по време на изборите. Венцислав Караджов обаче отговори утвърдително на въпроса - щеше ли да е допустимо видеонаблюдение, ако то беше изрично уредено в Изборния кодекс: "След като има правила и тези правила, когато се приемат, законът за нормативните актове изисква да се съгласуват с органа, който извършва надзор, тоест комисия за лични данни. При положение, че има достатъчно гаранти за физическите лица, тоест спазени са всички изисквания на регламента и на българския закон за защита на личните данни".

И представителите на държавното обвинение подкрепиха допускането на предварителното изпълнение на решението, разрешаващо видеонаблюдение на изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във