Параграф22 Daily

§22 Новини

Веселин Близнашки: Промените в конституцията целят само овладяване на ВСС

Промените в конституцията целят да се овладее ВСС. С явното гласуване, което се предлага при избора на длъжности, ще се толерират хората на силните на деня. Това обяви конституционалистът Веселин Близнашки пред bTV. „У нас задкулисието действа не в интерес на хората, а гони собствените си интереси. Това виждаме и относно реформата в правосъдната система. Целта не е да се направи реформа, а да се яхне съдебната власт. Ако се въведе явното гласуване, ще се толерират хората на силните на деня партии. Просто елиминираш независимостта на съдебната власт”, обясни Близнашки.

Той даде пример със скандала от преди годни с Красьо Черния. „Тогава имаше идеи, че се продават длъжности и до къде се стигна? Наказаха един куп съдии, а накрая, това стана съвсем скоро, Красьо беше оправдан. И какво излезе от целия скандал. Нищо!”, добави още юристът.

Той обясни, че явно гласуване се използва, когато се взимат решения от обществен характер. „Това е възприето във всички цивилизовани страни. Когато се гласуват кандидати и персонални назначения, тайният вот се прилага във всички цивилизовани страни. Точно това ни каза и румънката Моника Маковей – да не се пипа конституцията, а да се действа. Нищо ново не се случва под слънцето. Сега целта е да се контролира ВСС”, завърши професор Близнашки

Facebook logo
Бъдете с нас и във