Параграф22 Daily

§22 Новини

Веселин Георгиев, по-известен като „Батко”, бе признат за невинен

Веселин Георгиев, по известен най-вече като „Батко”, бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение, че в качеството си на длъжностно лице - шеф на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, е сключвал сделки с цел да набави облага на братята си Емил и Божко Георгиеви. Днес Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев по делото "Батко". Така прокуратурата и МВР отново станаха за тотален смях.

На 28 април държавното обвинение поиска 5 г. затвор за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева реши, че обвиненията срещу Георгиев са несъставомерни. Бившият шеф на фонда е обвинен в длъжностно престъпление за това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. Според съда обаче Веселин Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му  "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Така съдия Крънчева се мотивира, че след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

"Съдът категорично прие, че фондът и подсъдимият Георгиев лично, не са възложители на обществени поръчки. Те не са участвали лично в нито един етап от процесите", каза съдия Крънчева. Така, 7 години след скандала, който се разрази през 2008 г., съдът определи Георгиев за невинен.

Акцентът в мотивите на съдийката за оправдателната присъда са, че парите, за които става въпрос, не са от европроекти, а средства от държавния бюджет. Важно уточнение е, че възлагането на обществените поръчки се осъществява от областните управления на Пътния фонд. Изборът на изпълнителите на обществените поръчки се осъществява от областните управители. Показанията през март на експремиера Пламен Орешарски бяха именно в тази насока.

Прокуратурата най-вероятно ще обжалва решението на съда.

Скандалът с възлагането на обществени поръчки на фирми на братята на Веселин Георгиев избухна през 2008 г. и доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР, а делото срещу Георгиев е наблюдавано от Европейската комисия.

След като чу, че е невинен, Веселин Георгиев, който днес дойде с патерици в съда, заяви, че много хора му дължат извинение.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във