Параграф22 Weekly

§22 Новини

Веселин Пенгезов си тръгна с четири обвинения

Обвинения за длъжностно присвояване бяха повдигнати на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Обвинен бе и шефът на Военно-апелативния съд. Според прокуратурата Пенгезов и полк. Петър Петков неправомерно са изразходвали евросредства за изграждане на информационна система за военните съдилища. Европроектът е от 2008 г., когато Пенгезов беше шеф на Военно-апелативния съд, а след него на поста бе назначен Петков. След като бе призован днес да се яви в ДАНС, Веселин Пенгезов дойде без адвокат.


На излизане той уточни, че са му повдигнати общо 4 обвинения. В три от тях е посочен като помагач на Петков "и на разни други", а четвъртото е за извършител на военно длъжностно престъпление. Всъщност става дума за едно и също, само че са 4 текста, коментира Пенгезов. По думите му, освен на него и на Петков, се очаква обвинение да бъде повдигнато на общо около 10 души, които били "навързани". Направо трябваше да ни обвинят като огранизирана престъпна група, иронизира той. Магистратът призна, че е учуден от това, но не каза кои са тези хора.


На въпрос защо няма адвокат, той отговори: "За какво ми е адвокат? Като Георги Димитров... Ще им направя едно възражение, защото делото не е подсъдно на военните, а на градска прокуратура. Аз съм лице с имунитет, магистрат, какво общо имам с военните? Ако бях извършил отклонение от военна служба, разбирам. Но това, че съм бил генерал няма никакво значение".


Пенгезов уточни, че не му е наложена парична гаранция. Още миналата седмица той обяви, че няма да плати такава и е готов да влезе в ареста. Няма и наложена забрана да напуска страната.


Председателят на САС смята, че не е виновен, което е било доказано от проверка по случая. Той очаква съдът да го оправдае и отправи тежки обвинения към прокуратурата - че използва болшевишки методи.


Пенгезов твърди, че депутатът от ДПС Делян Пеевски се е опитвал да се намесва в решаването на дела. По-рано днес Петко Петков, който пръв получи обвинение, но също няма наложена мярка за неотклонение, коментира:


"Нямам притеснения, нито лично аз, нито колегата Пенгезов. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект, са извършени съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства, нито за лични нужди, нито в интерес на други лица".

Facebook logo
Бъдете с нас и във