Параграф22 Daily

§22 Новини

Вещаят юридически проблеми при бустерни дози без одобрението на EMA

По въпроса за трета ваксинационна доза, Европейската комисия предупреди в четвъртък, че страните от Евросюза, които решат да поставят на своите граждани трета (бустерна) доза, могат да се изправят пред юридически предизвикателства, тъй като допълнителната доза все още не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

ЕМА заяви многократно, че са необходими повече данни, преди да може да одобри използването на бустерна ваксионационна доза, но осем европейски държави вече взеха решение да препоръчат предоставяне на допълнителна доза, а повече от дузина са готови да предприемат скоро подобни действия. "Понастоящем усилващите дози не са част от разрешението за пускане на пазара на ваксини срещу Covid-19 и все още не са били обект на научна оценка от ЕМА при липса на достатъчно данни“, се казва в изявление на Комисията пред агенция Ройтерс. "Отговорността да се вземе решение за включване на бустери в кампанията за ваксинация остава на държавите-членки“, се казва още в изявлението и се добавя: "Докато бустер дозите не са част от разрешението за употреба, отговорността на компаниите се променя".

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които могат да бъдат свързани с бустерните дози, държавите от ЕС могат да понесат тежестта на всички правни последици и искания за обезщетение. Комисията заяви обаче, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако бустерите се администрират без одобрението на EMA. Например, ако страничен ефект след допълнителна доза, който е причинен от производствени проблеми, производителят на ваксината ще остане отговорни за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във