Параграф22 Daily

§22 Новини

Вещо лице поиска от парламента Закон за съдебната експертиза

Експертът Любомир Герджиков от Сдружение "СЕФИТА" не одобрява последния вариант на Наредбата за вещите лица, публикуван от Министерството на правосъдието (МП) и сподели мнението си, че трябва да има закон за съдебните експертизи. "На съдебната експертиза следва да се гледа като на съставна част на съдебната ни система. Най-приемливият вариант е да бъде приет Закон за съдебната експертиза по подобие, например, на Закона за адвокатурата. Но това все още е в сферата на мечтите", каза Герджиков пред БНР.

Според него, основните проблеми, коментирани напоследък покрай откраднатите тефтери на Филип Златанов, не са свързани толкова със специалните знания на специалистите, отколкото с организацията на самата експертиза. Той припомни, че през 2012 г. вещите лица получили писмен отговор от Министерството на правосъдието, в който се казвало, че сформираната при тях междуведомствена работна група по тази проблематика, не е стигнала до единодушно становище за ролята и мястото на съдебната експертиза в правосъдната система.

"Съдебната власт се опитва да облече в някакви нормативни рамки съдебните експерти, да се въведе нещо като нероден Петко. Ефектът от това обаче е, като да влязат да търсят палто за зимата в магазина, а то са останали само къси панталонки", описа ситуацията експертът.

Герджиков все пак призна, че и сегашният вариант за регулиране на отношенията с наредба е приемлив, стига тя да отговаря на законовите изисквания. "Да е изработена при зачитане принципите на обоснованост, стабилност, откритост, съгласуваност. А то какво се получава – от година на година се преписва една и съща наредба, която по-скоро задълбочава, а не решава проблемите", коментира експертът.

Невярно, според него е и изложеното в доклада, че Висшият съдебен съвет няма предложения по наредбата. Герджиков цитира протокол на Комисията по бюджет и финанси към ВСС, където се казвало, че от ВСС ще изразят становище, след като получат проекта на наредбата, а такъв още не били получили, отбелязва и "Правен свят".

Във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на наредба, той добави, че от сдружението ще изпратят на министерството жалбата си пред Върховния административен съд, който наскоро отмени последната наредба, в която са изложили всичките си бележки. "За нас е симптоматично и това, че в т.н. актуализирана Стратегия за реформа на съдебната система, министърът е отделил половин страничка на съдебната експертиза и кой знае защо, само в отдела за наказателна политика", каза Герджиков.

Той упрекна и МП за твърдението, че за въвеждане на промени в наредбата са необходими непременно промени в ЗСВ и даде за пример изчисляването на часовата ставка за труда на вещите лица, за което са необходими икономически познания, а не законови промени.

Относно проблемите в организацията, той посочи и абсурден пример с определяне на възнаграждения от дознатели. "Не е ли скандално, че дознатели, които нямат никакви специални знания, определят възнаграждението на експерти, а в някои случаи и за много тежки и дълги експертизи, свързани с данъчни производства, с банково дело. Те определят възнаграждения на око, без ориентири", заключи Герджиков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във