Параграф22 Daily

§22 Новини

Вестниците на властта не признават, че разкритията на ОЛАФ се отнасят до договор, сключен от кабинета Борисов 3

Български медии, близки до властта, побързаха да припишат разкритията на ОЛАФ за измама с името на съветника на президента Радев Пламен Узунов. Разкритие има, но се касае за договор, сключен през февруари 2018 г., почти 10 месеца след сформирането на правителството на Борисов 3. От Президентството на Република България реагираха на манипулацията от страна на отделни български медии и излязоха с официална позиция за скандала с предполагаема злоупотреба за 6 млн евро от МВР.  „Направеното твърдение в статията на вестника е груба манипулация на фактите.

Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г..

Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов“. Оказва се, че в оригинала на съобщението на ОЛАФ никъде не се споменава дата на договора, нито пък имена. Впоследствие, български медии са вписали сами името на Пламен Узунов. Без проверка името му бе тиражирано в десетки сайтове. „Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип  SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в  бюджета на ЕС  близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството. 

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по  споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. „Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.“, посочват от ОЛАФ.

В имейла до медиите от президенството прилагат и текста на самия договор, както и на споразумението към него, състоящ се от 22 страници.

Поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета „Герджиков“ е 4 май 2017 г. Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ, заради обжалването на процедурата.

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура, заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението на обществената поръчка. Оферти подават 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини. За изпълнител на поръчката е избрана компанията „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа.

Линк към договора, сключен от правителството на Бойко Борисов – https://bntnews.bg/f/news/o/1093/d156220fcb4a423c62ed3c1e946217ee.pdf

Целия текст на съобщението на ОЛАФ – https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/01-02-2021/olaf-recommends-recovery-nearly-eu6-million-after-alleged-abuse-power_bg

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във