Параграф22 Daily

§22 Новини

Вицепремиерът Бъчварова се похвали с много добра организация

Видях една много добра организация и това ми дава увереност, че се работи добре, заяви вицепремиерът по коалиционна политика и  държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която днес посети зоната за отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция” - Елхово. На място тя се запознае с работата на служителите на ГД ”Гранична полиция” и на Дирекция „Миграция”. По думите й миграционният натиск се засилва, нивата към момента са съпоставими с тези към септември месец.Точно затова е моето посещение тук – противодействието на миграционния натиск и ефективната работа на гранична полиция ще бъдат важен приоритет в нашата работа, заяви Бъчварова. Заедно с вицепремиера в Елхово са и заместник-министрите Красимир Ципов и Филип Гунев, както и директорът на ГД „Гранична полиция” ст. комисар Милен Пенев.

По темата за продължаването на преградното съоръжение Бъчварова уточни, че в момента тече проектирането и в тази връзка е предвидената координационна среща с тримата областни управители на Хасково, Ямбол и Бургас – областите, на територията на които ще се реализира строителството.

Готово е споразумението за създаване на Тристранен контактен център между България, Турция и Гърция, съобщи вицепремиер Бъчварова. Тя уточни, че по този въпрос вчера е провела разговор с турския вътрешен министър и изрази надежда в най-скоро време документът  да бъде подписан. Румяна Бъчварова заяви, че в момента текат конкурси за назначаването на 100 гранични полицаи, които ще работят на зелена граница. Очаква се те да започнат да изпълняват служебните си задължения през ноември месец, след приключване на процедурите по назначаването им и задължителното обучение по европейските стандарти.

Директорът на ГД”Гранична полиция” ст.комисар Милен Пенев допълни, че са оптимизирани разчетите за охрана на границата и допълнителна ефективност ще се получи с окончателното завършване на интегралната система за наблюдение по външна граница, финансирана по проект от Фонд „Външни граници”. Във финалния си етап системата ще обезпечи и свързаност на хеликоптерите, които онлайн да предават картина, включително в Координационния център в София.

Вицепремиер Бъчварова коментира и темата с дължимите средства на хотелиери и граждани, които предоставят места за настаняване на командированите служители. Съобщи, че преди ден е направено първото плащане от дължимите 224 000 лв., с което изцяло се приключва разплащането за 2014 г. и в разсрочен режим издължаването ще продължи. Темата ще бъда дискутирана и на лична среща с хотелиерите.
Четирима са задържани по случая с ранения граничен полицай, съобщи ст.комисар Милен Пенев. Задържани са и осемте сирийски граждани, които са били нелегално превеждани.  Разследващи полицаи от РУП-Свиленград продължават работа по случая, образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Предстои повдигане на обвинения.

В рамките на посещението си в Елхово вицепремиерът се запозна с работата на Регионалния координационен център и посети Разпределителния център. Румяна Бъчварова се срещна с патрулите на Гранична полиция, осигуряващи охраната на границата в региона. Тя се запозна с възможностите, които дават стационарните постове за техническо наблюдение, както и с инженерно възпрепятстващото съоръжение. Вицепремиерът посети и ГКПП-Лесово, разговаря и със смесените гранични патрули,в които участваха и холандски представители на ФРОНТЕКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във