Параграф22 Daily

§22 Новини

Вицепрезидентът критикува пълната липса на съдебна реформа

За съжаление нищо не се прави по съдебната реформа през последната година - година и половина, смята вицепрезидентът Маргарита Попова в публикувано интервю. Нещата са в дефицит - промените и ясните за обществото ангажименти на правосъдието от година-година и половина са в застой. Стратегията е готова, хубаво е написана, но няма кой да я прилага. Ако някой иска да я актуализира, да доработи, да промени нещо, това е възможно, защото фундаментът го има. Вече не е толкова трудно, допълва Попова, която в продължение на две години и половина беше правосъден министър в правителството на ГЕРБ. Тя напусна позицията, за да се кандидатира за вицепрезидент заедно с Росен Плевнелиев. Попова беше заместена от Диана Ковачева.


Позицията на вицепрезидента съвпада с момента, в който в България се намира мисия на експертите от Европейската комисия. Те събират информация за поредния доклад за напредъка на страната в борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.


Извън тази тема Маргарита Попова определя като укоримо поведението на ГЕРБ, които плащаха от партийната си субсидия заплатите на своите депутати, докато те не посещаваха заседанията на Народното събрание. Народното събрание губи от неприсъствието на най-голямата парламентарна група, на опозицията. Разговаряхме много откровено с г-н Борисов, както винаги сме говорили, докато бях в правителството. Той ме чу внимателно, защото аз му изложих и допълнителни аргументи - политически и юридически, и той каза: Добре. И ние мислим в тази посока Много скоро след това парламентарната група на ГЕРБ се върна в Народното събрание. Не искам да кажа, че това се е случило само защото аз съм казала. Било е обмислено и в парламентарната група. Значение имаше и фактът, че и от ЕК, и от ЕС също дадоха знак в тази посока, коментира още вицепрезидентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във