Параграф22 Daily

§22 Новини

”Видахим” спира да работи, НЕК не й плаща тока

Заради необслужвани задълженията на Националната електрическа компания към видинското предприятие "Видахим", 600 души вероятно ще останат без работа, обяви изпълнителният директор на предприятието, Цветомир Лещарски, цитиран от Дарик. Мениджърът допълни, че централата и заводът спират производството още утре сутрин.

"Видахим" притежава централа за когенерация, която продава ток на НЕК. Още преди 3 г. бившият министър Трайчо Трайков предупреди, че подобни фирми не са правилно структурирани. Приходите им от собствена продукция са по-малки от приходите от електричество, което е на преференциални цени.

По думите на изпълнителния директор проблемите на "Видахим", както и на всички централи в България, идват от неплащането от страна на НЕК. Според него за последните 3 месеца НЕК е превела само част от дължимата сума като остава да плати още 18 млн. и 700 хиляди лева на "Видахим". "В рамките на три месеца са ни изплатени 1,4 млн. лева, като от тези пари ние трябва въглища да купуваме, данъци да плащаме, част за заплати, за осигуровки и другите текущи разходи. Това неплащане води до тази ситуация", обясни още Лещарски.

Видин е един от най-бедните региони в България и предприятието е структуроопределящо за града и заетостта в цялата област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във