Параграф22 Daily

§22 Новини

Видеозаписите ще станат доказателства в съда

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) записите от охранителните камери най-после ще станат доказателства в съда. Това стана ясно вчера от изявление на правосъдния министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че преди те да станат веществени доказателства в досъдебното производство и после в съдебния процес, ще минават през щателна проверка дали не са манипулирани. И ако не са - ще стават доказателства. Правосъдното министерство вече е почти готово с проектопромяната, която трябва да мине първо през правителството и през парламента, пише вестник "Сега".

Години наред и без никакво логично обяснение записите от камерите в и около магазини, банки, ведомства, предприятия, офиси на фирми не можеха да се ползват в съда. На практика в наказателния процес не могат да се използват дори записите от охранителните камери на МВР. Обичайно обяснението е, че записите може да бъдат манипулирани, че едва ли не с престъпление се доказва престъпление, че може да има разправа между хората. По този начин не можеха да бъдат наказани хиляди случаи, при които са извършени грабежи и кражби. В НПК в момента се предвижда възможността като доказателства в съда да се ползват записите например от външното наблюдение на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). За тях държавата и законодателят са обявили, че се приемат, без да се обсъжда дали са манипулирани или не.

През годините някои съдилища приемаха, че дисковете, съдържащи записи от охранителни камери, имат качеството на предмети, върху които има следи от престъплението. И понякога ги допускаха за източник на информация, но задължително при наличието на множество други доказателства - като например наличие на свидетели, на нож или пистолет, на дактилоскопски следи, на добита чрез СРС-та информация. Но дори и в случаите, в които все пак тези записи се ползваха дори и частично за доказателства, това ставаше само на базата на тълкуване на закона. Според НПК веществени доказателства са предметите, послужили за извършване на престъпление, както и тези, върху които има следи, както и всички други предмети, които могат да послужат за изясняване на обстоятелствата по делото. Когато се приема, че записите са предмети със следи, адвокатите могат да ги оспорят, ако камерата например не е поставена по закон или пък ако изрично не е записано, че районът е под видеоконтрол.

Все още не е ясно дали в НПК ще бъдат включени и записите от телефони, направени от граждани. Според експерти би трябвало и те да бъдат включени към текста за охранителните камери при предварителна проверка и експертиза дали няма манипулация, изрязване, добавяне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във