Параграф22 Daily

§22 Новини

Видинските адвокати искат оставките на главния прокурор и министъра на правосъдието

Адвокатският съвет при Адвокатска колегия - Видин излезе със свое Решение, в което подкрепя позицията на адвокатските съвети на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян, написали отворено писмо, в което се иска оставката на главния прокурор на Република България - Иван Гешев и на министъра на правосъдието - Даниел Кирилов. Адвокатският съвет при Адвокатска колегия - Видин се присъединява към мотивите, които са посочени в писмото, каза председателят на Адвокатския съвет при Адвокатска колегия - Видин адвокат Кирил Груев.

"Ние считаме като юристи, че Конституцията е върховният закон в държавата, който трябва да бъде спазван от абсолютно всички граждани в тази страна, а неспазването на закона, което считаме, че се случва в последно време, е едно от основанията ни за подкрепата на колегите. Другото ни основание по отношение на Главна прокуратура - считаме, че Главна прокуратура трябва да се бори с организираната престъпност и с корупцията в страната, а не с битовата престъпност, с която могат да се справят и полицейските управления. И още нещо - не виждаме смисъла, специалните разузнавателни средства да се събират по определен особен ред и да бъдат съхранявани в секретни секции след като могат да бъдат показвани по медиите по всяко време. Считаме че това е недопустимо и е в нарушение на едно добро разследване... По отношение на исканата оставка на министъра на правосъдието подкрепата ни се изразява в това, че по повод изказванията на министъра за наш колега, ние като юристи считаме, че един такъв тон е недопустим".

Поводът за отвореното писмо на петте адвокатски съвета са събитията от последните дни и изказвания, уронващи престижа на юридическата професия. Подкрепата им е чисто професионална, а не политическа, твърдят адвокатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във