Параграф22 Daily

§22 Новини

Винаги е имало заплахи към политиците, твърди Румяна Бъчварова

„Заплахи към отделни политически личности винаги е имало. Ние ги проверяваме най-прецизно и Комисията преценява дали се налага да има допълнителна охрана или отново да се въведе охрана”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова относно заплахите срещу премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски. По думите ѝ темата не трябва да се коментира толкова много, но след напрежението, което се получи заради охраната на Лютви Местан, главният секретар на МВР е съобщил информацията за поставянето на охрана на депутата Делян Пеевски.

Органите на реда работят и по заплахите срещу премиера. „Работим отговорно по всички сигнали, няма политика тук”, заяви Бъчварова. Тя отхвърли появилите се съмнения, че може да става въпрос за PR или опити да се предизвикат предсрочни избори. Що се отнася до срязаните спирачки на депутата Мартин Димитров, Бъчварова заяви, че случаят се проверява, Комисията ще го обсъди и ще бъде преценено дали Димитров има нужда от охрана.

Бъчварова отговори и на обвиненията, че откакто е вътрешен министър, престъпността се е активизирала. „На базата на реално регистрираните случаи в сравнение с 2014 година имаме много значим спад на грабежите и увеличение на процентите на разкриваемост”, заяви вицепремиерът. „Тази статистика показва една тенденция, че колегите работят изключително активно”. Например през 2011 година са регистрирани 3110 грабежа, всяка година броят им намалява, докато стигнат до 1889 през 2015 година. „Увеличава се процентът на разкриваемост”, заяви Бъчварова.

Относно битовата престъпност и насилието над обикновените хора, Бъчварова заяви, че разкриваемостта е „изключително голяма”. „Обикновено това са хора, които имат и други криминални прояви, рецидивират, и хората по места се познават”, заяви Румяна Бъчварова. „В Сливен например колегите провеждат непрекъснати операции по линия на битовата престъпност, това дава резултати. Органите на МВР полагат всички усилия, за да гарантират сигурността на всички граждани”, заяви Бъчварова. Тя призова за повече доверие към полицията.

Тя коментира и избирането на Цветан Цветанов за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. „Нямам проблем да работя с г-н Цветанов, той има изключителен опит. Вчера имахме разговор, представих му концепцията за новия Закон за МВР. Нямам конфликт с г-н Цветанов”, заяви Бъчварова и нарече „измислен сюжет” слуховете за напрежение между нея и Цветанов.

За спрените обществени поръчки Бъчварова, заяви, че Борисов е решен да контролира това, което се случва в държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във