Параграф22 Weekly

§22 Новини

VIP-депозанти губят влогове за милиард рубли

В лишената от лиценз тази година руска кредитна институция Мастер-банк са открити многомилионни влогове, които официално не се водят депозирани в трезора, пише вестник "Коммерсантъ" като се позовава на свои надеждни източници. Засега са установени общо 30 такива вложители, които не могат да докажат официално, че са оставили парите си на влог в институцията защото срещу привлечения от тях паричен ресурс в трезора няма разкрита нито спестовна, нито депозитна сметка. Към момента става дума за 30 такива случай на обща сума над 1 млрд. рубли.


Вече е ясно,че титулярите на тези неоткрити сметки - но вероятно с реално внесени на каса по тях огромни пари, не могат да чакат и възстановяване дори на част от ресурса си от страна на Агенцията за застраховане на влоговете(АСВ).


"Техните контракти - макар и да се наричат договори за депозит, са строго индивидуални, те дори по форма се различават от типовите съглашения на другите вложители. Лихвените равнища по тях - също", допълнил неназованият осведомител.


По информация на вестника, тези пишман вложители са били обслуживани в специално VIP-отделение на трезора.


Според АСВ, заявления за подобни VIP- влогове продължава да постъпва в агенцията, въпреки че тя не може да удовлетвори нито едно от тези исквания, защото за тези "спестявания" няма никаква информации нито в базата данни на банка, нито сред хартиените документи, доказващи внасянето на каса на налични пари с такива размери", съобщиха от АСВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във