Параграф22 Daily

§22 Новини

Високият съд на Англия отказа да поднови изпълнението на съдебно решение за ЮКОС

Високият съд на Англия отказа на бившите акционери на Юкос да поднови изпълнението на международно арбитражно решение от 2014 г., съобщи министърът на правосъдието на Руската федерация Константин Чуйченко на разширения съвет на ведомството. „Точно сега, буквално преди половин час, получихме информация, че Високият съд на Англия е обявил решение, с което отказва на бившите акционери на петролната компания ЮКОС възобновяването на производството във Великобритания за изпълнение на международно арбитражно решение, прието през 2014 г.", казал Чуйченко.

Той отбелязъл, че Високият съд на Англия внимателно е оценил аргументите на страните и е подкрепя позицията на руското министерство на правосъдието, че изпълнението на решението на Арбитражния съд е невъзможно, докато Върховният съд на Холандия не вземе решение по руската касационна жалба. "Върховният съд на Англия призна, че жалбата има големи шансове за успех и е част от добросъвестните и законни действия на Русия за защита на нейните интереси", подчерта министърът.

Международният арбитраж, създаден чрез посредничеството на Постоянния арбитражен съд в Хага, след 10 години разглеждане на делото през 2014 г. нареди на Русия да плати повече от 50 млрд. долара на компании, свързани с бивши акционери на ЮКОС Yukos Universal, Hulley Enterprises и Veteran Petroleum.

Тази присъда бе обжалвана в Окръжния съд на Хага, който застана на страната на Москва, като обяви през април 2016 г. арбитражните решения за невалидни и премахна задълженията на Русия да плати посочената сума. По-горната инстанция - Апелативният съд на Хага, през февруари 2020 г. отмени присъдата на окръжния съд и възстанови арбитражните решения, като отново задължи Руската федерация да плати на акционерите на Юкос повече от 50 милиарда долара. През май 2020 г. стана известно, че Русия е подал касационна жалба срещу това решение пред Върховния съд на Холандия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във