Параграф22 Daily

§22 Новини

Висшият адвокатски съвет награди студенти за историческия им успех в международно състезание

„Този форум е с ранг на олимпийски игри в областта на международния арбитраж"! Това възклицание прозвуча по време на церемонията по награждаване на отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който постигна исторически успех и спечели най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot. Над 3000 човека от цял свят аплодираха нашите финалисти.

Победата заслужиха студентите Йоана Вълова, София Лефтерова, Даяна Зашева и Иван Иванов.

В началото беше словото и затова част от наградата ви са книги, сподели при награждаването председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев. А зам.-председателят Валя Гигова допълни: „Тези издания съдържат знание за историята и на българската адвокатура, и на Висшия адвокатски съвет. За нас ще бъде чест не след дълго да бъдете част от професията ни“.

Като признание за положените усилия и историческия си успех членовете на отбора получиха още специални грамоти и парични награди.

Състезанието се провежда във Виена, Австрия от 1993 г. насам, като броят на участниците и интересът на професионалисти в областта на международното търговско право и арбитража непрекъснато се увеличава.

Общо 365 отбора от 84 държави мериха знания на форума през тази година. Общият брой на участващи студенти беше над 2500. Различните етапи на състезанието бяха проведени онлайн, с помощта на специализирана електронна платформа, използвана в арбитражни производства. След т. нар. „general rounds”, отборът на Софийския университет за втори път в историята на българските участия в това състезание, достигна преките елиминации, в които участват най-добрите 64 отбора.

Финалът беше между българските участници и отбора на Университета в Хамбург, като нашите студенти спечелиха състезанието с единодушно решение на арбитражния състав.

Подготовката на състезанието беше поверена на неговите дългогодишни треньори: адв. Олег Темников, гл.-ас. Анастас Пунев, адв. Димитър Стоименов, адв. Елеонора Матеина и адв. Лия Харизанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във