Параграф22 Daily

§22 Новини

Висшият адвокатски съвет отмени избора за ръководство на САК

Висшият адвокатски съвет е отменил избора за ръководство на Софийската адвокатска колегия, научи "Правен свят". Решението е взето с пълно единодушие на заседанието на ВАдС в петък. Очаква се то да бъде обявено след като бъде изготвен протоколът, в който са изложени мотивите към него.

Причината за касирането на вота са нарушения на избирателната комисия. Едно от тях е, че в протокола на комисията е посочен само общият брой на недействителните бюлетини, а не и колко такива са пуснати за всеки от органите на колегията, които се избираха на 1 февруари - председател и членове на адвокатския съвет, контролен съвет и председател и членове на дисциплинарния съд.

Освен това в документите за избора не бил посочен адвокатският стаж на всеки от кандидатите за различните позиции в ръководството на столичната колегия.

На изборите гласуваха 1435 от общо 5267 адвокати в София. При първия тур на 25 януари имаше много оплаквания от лошата организация - адвокатите чакаха на огромни опашки, които се натрупаха, защото в ранния следобед бюлетините свършиха.

Председател на избирателната комисия беше Захаринка Мазнева-Драгиева, а нейни членове бяха Никола Касабов и Георги Неделчев.

Изборът за ръководство на САК беше на два тура. След като на първия нито един от кандидатите не получи необходимото мнозинство, на 1 февруари беше проведен балотаж. На него най-много гласове за председател на съвета - 751, получи Ивайло Данов. Преднината му пред другия кандидат Владислав Янев беше от 193 гласа. Начело на дисциплинарния съд беше избран Людмил Рангелов.

Предстои избраните в органите на САК да преценят дали да оспорят решението на Висшия адвокатски съвет. Срокът за това е 14 дни. Ако има жалби, по тях ще се произнесе тричленен състав на Върховния касационен съд. Той гледа делото в открито заседание, а решението му е окончателно.

Докато трае процедурата по обжалването предишният съвет начело с Петър Китанов ще продължи да ръководи столичната колегия.

По закон новият избор за органи на САК трябва да се проведе не по-късно от два месеца от обявяването на предишния за незаконосъобразен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във