Параграф22 Daily

§22 Новини

Висшият адвокатски съвет с принос за исторически успех на студенти

Престижното второ място на най-големия форум в света по международна търговска медиация и преговори постигна отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В съревнованието участваха 48 отбора от цял свят. 16-тото издание на форума с организатор Международната търговска камара – ICC International Commercial Mediation Competition, се проведе в Париж от 5 до 11 февруари 2021 г. За първа година състезанието се проведе онлайн. В него участваха 48 отбора от 39 държави.

Висшият адвокатски съвет подкрепи финансово българския отбор и по този начин допринесе за изключителния успех. В състава на университетския ни тим влизат Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет на СУ, а техен треньор е адв. Дима Александрова.

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия, в която студентите заемат ролята на преговарящи страни по търговски спор. Сесиите се медиират и съдийстват от опитни и утвърдени медиатори от цял свят. От студентите се очаква да прилагат преговорни и медиационни техники, с които да постигнат взаимополезно решение на търговския спор помежду си.

Българският отбор първо успя да се наложи на опонентите си успешно и в четирите сесии на предварителните кръгове на състезанието, за да стигне до елиминационните кръгове, в които участват само 4те най-добре представили се отбора от всички 48. На предварителните кръгове СУ игра с отборите на Университета в Ухан, Китай, Правно училище Ръджърс, САЩ, Университета Есприто Санто, Бразилия, както и Университета Гаджаш Мада, Индонезия.

На полуфинал българският отбор се изправи срещу отбора на Правно училище Бруклин, САЩ, като спечели безапелационно и се класира на финал. На 11.02.2021 г. се състоя оспорван финал между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета на Оукланд, Нова Зеландия, като резултатът е престижното второ място. Това класиране представлява най-големият успех на български отбор досега на форума в историята на почти десетилетното българско присъствие на състезанието.

Успехът е потвърждение на добрите практики, създадени от Сдружението за международни състезания по право в подготовката и подкрепата на български студенти в техните международни начинания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във