Параграф22 Daily

§22 Новини

Вкарват в затвора бивш борец, взривил колата на адвокат Красимир Босев

Окръжен съд – Монтана произнесе присъда от 8 години затвор за Цветан П. В. – подсъдим за палеж на автомобил и взрив в жилищна кооперация, които  нанесли значителни щети и поставили в опасност живота на хората в сградата. 57-годишният Цветан бе обвинен от прокуратурата за това, че на 7 октомври 2019 г., в Монтана, на ул. „В. Левски“ 42, в гараж  на жилищна кооперация, възпламенил горивно-кислородна смес и запалил лек автомобил „Волво“ на стойност 45 605.59 лева, собственост на „Р. Л. Б.“ ООД и ползван от адвокат Красимир Босев, като от деянието са последвали значителни вреди и на друго имущество – апартаменти, техника и вещи, като пожарът е представлявал опасност за живота на част от обитателите на сградата, сочи Bulnews.

Общият размер на причинените от палежа значителните щети е изчислен на  71 769.58 лева. Делото срещу Цветан П. В. започва на 9 декември 2020 г. В продължение на 5 заседания състаав на Окръжния съд изслушва обвинението, 17 свидетели, 12 вещи лица, подсъдимия и неговата защита. На последното заседание прокуратурата поиска изменение на обвинението на Цветан П. В., което бе допуснато от съда, и според което  изгорелият в  пожара автомобил „Волво“ е на стойност 94 000 лева, нанесените значителни щети  са на обща стойност 120 209.09 лева, а огънят представлявал опасност за живота на всички обитатели на газифицираната кооперация на ул. "Васил Левски" 42.

В пледоарията си пред съда обвинителят поиска за тежкото престъпление, извършено по общоопасен начин, за което законът предвижда от 3 до 12 години затвор, наказание близо до максимума. Подсъдимият не се призна за виновен и заедно със защитата си поиска да бъде изцяло оправдан. Окръжният съд призна Цветан за виновен и го осъди на 8 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване. Цветан бе осъден и да заплати общо 20 060 лева за имуществени вреди на гражданските ищци и 4 762.82 лева в полза на ОД на МВР, както и 2565.90 лева разноски по съдебната фаза на процеса по сметка на ВСС в Републиканския бюджет, както и 802,32 лева – държавна такса по уважените граждански искове.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.

След произнасянето на присъдата Цветан П. В. поиска за пореден път изменение на мярката си за неотклонение “Задържане под стража“ в по-лека. Съдът отхвърли искането му като неоснователно. С оглед на постановената ефективна осъдителна присъда и криминалното  минало на Цветан П. В. – 16 досегашни осъждания, последното от които е „Пробация“, по време на която е извършен палежът, съществува реална опасност осъденият да се укрие, обяви съдът и потвърди най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението може да се обжалва в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във