Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКП, НСлС и ГДБОП участваха в съвместна операция с Министерство на правосъдието на САЩ и ФБР по противодействие на компютърните престъпления

В Националната следствена служба бяха дадени подробности за проведена мащабна международна операция по противодействие на компютърни престъпления съвместно с ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ. От българска страна участие взеха ВКП, НСлС и ГДБОП. Заместник-главният прокурор и административен ръководител на Национална следствена служба Борислав Сарафов изтъкна отличната работа на българските служби и отдела на Федералното бюро за разследване в България.

Операцията е проведена под ръководството на Върховната касационна прокуратура.

Следователят от НСлС Светослав Василев обясни, че мрежата NetWalker представлява сложна форма на зловреден софтуер, който е действал особено активно от пролетта на миналата година. Той шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да плати откуп, за да получи ключ за дешифриране. От NetWalker са пострадали много компании, общини, болници, правоприлагащи органи, спешни служби, училища, колежи и университети в САЩ. Част от атаките са били специално насочени към сектора на здравеопазването по време на пандемията от  COVID-19, като извършителите са се възползвали от глобалната криза, за да изнудват жертвите си.

Към момента има повдигнато обвинение на канадски гражданин във връзка с атаките на зловредния софтуер, при които се смята, че той е получил чрез изнудване над 27,6 милиона долара. Иззети са 454 530,19 долара в криптовалута, получени от платени откупи при само три отделни изнудвания. В момента на задържането в САЩ на канадския гражданин, в България са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.

Завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир  Йосифов съобщи, че операцията е проведена след изпратена молба за правна помощ от американските правоохранителни институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във