Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС даде на румънския шофьор, който уби двама на "Хемус", 3 г. и 4 м. затвор

Румънецът Мариан Вилку, който преди две години предизвика тежка катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна, в която загинаха двама души, а трима бяха ранени, окончателно е осъден на 3 години и 4 месеца затвор. Това е решил Върховният касационен съд (ВКС) миналия месец, показа справка на "Правен свят". С решението си ВКС е оставил в сила присъдата на Софийския апелативен съд (САС). В началото на годината САС намали размера на наказанието на Вилку, който първоначално бе осъден на 5 години затвор от градския съд.

Както пред САС, така и пред последната инстанция, защитата на Вилку настояваше за условна присъда заради множеството смекчаващи вината му обстоятелства и заради нехайство на органите на реда, които не поставили табели за новооткрития към момента на инцидента участък от магистралата. Делото бе гледано по съкратената процедура, тъй като подсъдимият призна вината си.

Катастрофата, за която Вилку е осъден, стана на 19 август 2013 г. Около 11,30 ч. той се движел с 95 км/ч. по пътя за София, когато около гара Яна се образувало задръстване от спрели и спиращи автомобили. Въпреки че колоната била видима от 300 метра, румънецът не намалил скоростта, докато не се приближил на 78 метра от колоната. Тогава обаче успял да намали едва до 75 км/ч. преди да връхлети върху колите и да предизвика верижна катастрофа.

В решението на ВКС се изтъква изрично, че пътните условия са били добри, имало е идеална видимост и нищо не е пречело на Вилку да намали скоростта, тъй като пък защитата му изтъква пред съда рутината му като шофьор и безупречните му характеристични данни.

"Въпреки практиката на водач на моторно превозно средство, той не е използвал предимствата на рутината, а грубо нарушил правилата за движение в ситуация, създаваща повишен риск за много участници в трафика", се казва в решението на ВКС.

Съдът споделя и позицията на втората инстанция, че всички изброени от защитата смекчаващи вината обстоятелства не са изключителни или многобройни, за да направят и най-лекото предвидено наказание, прекалено тежко. Затова ВКС е потвърдил наказанието от 3 години и 4 месеца затвор, което изключва възможността то да стане условно.

Според решението Вилку трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. От него се приспадат и трите месеца, в които той бе в ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във