Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС гледа делото, по което Цветанов получи 4 години затвор

Върховният касационен съд гледа днес делото срещу Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, по което срещу него е постановена осъдителна присъда от 4 години затвор ефективно изтърпяване. Екс-вътрешният министър Цветанов беше признат  за виновен по обвинение за неизпълнение на служебните му  задължения с цел осуетяване на наказателно преследване, като е отказал използване на СРС.

По същото дело на Цветанов е  наложена забрана за заемане на  длъжности в държавната администрация за срок от 5 години.

Цветанов е поставил шест пъти резолюция "Не" за прилагане на СРС срещу тогавашния шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.  Делото стигна до ВКС след жалба на Цветанов срещу решението на Софийския апелативен съд, с което той бе признат за виновен за неизпълнение на служебните си задължения. СГС постанови по делото присъда от 4 години лишаване от свобода при  първоначален "общ" режим.

Според защитата на Цветан Цветанов, деянието, за което той е подсъдим не е престъпление, а действията му като силов министър не са противоправни. Според Менков, Цветанов е упражнявал правомощията си съгласно чл. 16 от закона за Специалните разузнавателни средства /СРС/ и като министър е действал в условието на т. нар - оперативна самостоятелност. Съгласно този член Цветанов е имал право на собствена преценка дали да се приложат разрешените от съда СРС. Според защитата не се налагало министърът да иска разрешение от съда да приложи това свое правомощие.

Пред върховните съдии адвокат Менков посочи още, че първите две съдебни инстанции не са осигурили безпристрастен съдебен процес. Въззивният състав дори си позволил лични оценки за Цветанов и дори правел предположения. Според Менков това е сериозно процесуално нарушение. В края на речта си защитникът на ексвътрешния министър подчерта, че решението на ВКС щяло да е съдбоносно и за други лица, които прилагат разпоредбите на Закона за СРС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във