Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС потвърди осъдителната присъда за причиняване смъртта на лекар

Върховният касационен съд потвърди ефективна присъда за причиняване смъртта на лекар при пътен инцидент, постановена от Апелативен съд-Варна след уважен протест на Окръжната прокуратура в града. Върховната инстанция не промени постановеното от апелативния съд наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, но намали срока на лишаване от право на управление на моторно-превозно средство от подсъдимия от пет на четири години.

Г. Г. е признат за виновен за това, че на 12 август 2015 г., пред входа на УМБАЛ „Света Марина“, при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 62-годишен пешеходец – лекар от болничното заведение, който отивал на работа.

В хода на разследването било установено, че младият мъж управлявал автомобила си със скорост, значително по-висока от максимално разрешената. Със 113 км/ч той навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение, рязко завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила пешеходеца, който се движел там.

Условната присъда, наложена от първоинстанционния съд, е протестирана от прокуратурата. В съдебното заседание, представителят на Апелативна прокуратура-Варна подчерта, че вместо като млад водач да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Г.Г. подходил неразумно и предприел рискови действия. След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция отмени освобождаването на подсъдимия от изтърпяване на наказанието и измени присъдата, решавайки той да бъде ефективно лишен от свобода.

Последвалата жалба от страна на Г. Г. доведе до разглеждането на делото във Върховния касационен съд, който окончателно потвърди ефективното наказание и приведе в сила изпълнението на присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във