Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС потвърди присъдата на машиниста Христо Тиляшев за влаковата катастрофа край гара Калояновец

Върховният касационен съд потвърди изцяло решението на Пловдивския апелативен съд по делото за жп катастрофата на гара Калояновец, съобщават от съда. През месец юни 2018 година Пловдивският апелативен съд измени постановената от Окръжен съд – Стара Загора присъда в частта й относно наложеното наказание „лишаване от свобода“ на подсъдимия машинист на композицията Христо Т., като намали размера на същото от шест на пет години лишаване от свобода. Присъдата в останалата й част е потвърдена от апелативните магистрати.

Окръжен съд – Стара Загора постанови присъда на 01.02.2017 година, с която осъди Христо Т. на шест години „лишаване от свобода“, което наказание да изтърпи при първоначален „общ” режим, както и го лиши от правото да упражнява професия на “Машинист - локомотивен, влакова работа” за срок от осем години. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

При инцидента на гара Калояновец на 12-ти юли 2014 год. загина първият машинист Венко Тодоров, а четирима от пътниците получиха различни наранявания. Съдът призна машиниста Христо Тиляшев за виновен по обвинението, че е нарушил правилата на движение в железопътния транспорт и е причинил по непредпазливост смъртта на едно лице  и средни телесни повреди на 4 лица.Тиляшев бе оневинен по отношение на обвинението, че деянието е особено тежък случай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във