Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС потвърди присъдата на участник в ОПГ за неистински документи

Върховният касационен съд потвърди наложеното от Специализирания наказателен съд наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален строг режим на изтърпяване за участник в организирана престъпна група за изготвяне на неистински документи - престъпления по НК.

Съдът остави в сила решението на Специализирания наказателен съд - потвърдено и от втората съдебна инстанция, с което подсъдимият В. Р. е признат за виновен за това, че от октомври 2014 г. до януари 2015 г., в гараж в Ботевград, изготвял с цел имотна облага свидетелства за завършено средно и основно образование, за придобита квалификация и правоспособност за упражняване на професия, както и други неистински документи.

Най-често той изработвал цветни копия на издадени от различни средни и професионални училища дипломи и свидетелства, като предварително сменял имената и ЕГН на притежателите им с други.

Обвинени заедно с него за участие в престъпна групата са и други две лица - М. С. и Д. И. Основните им функции в престъпното сдружение били да издирват кандидати за свидетелства и дипломи, на които впоследствие продавали фалшификатите. В хода на досъдебното производство двамата признават вината си и получават присъди след сключени споразумения със Специализирана прокуратура.

Решението на Върховния касационен съд е преведено в изпълнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във