Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС потвърди условната присъда на отстранения кмет на Септември

Окончателно Върховният касационен съд потвърди присъдата от две години и половина условно, при 4 години изпитателен срок на отстранения преди месец кмет на община Септември Марин Рачев. Той е осъден за прикриване на данъци в особено големи размери за времето преди да стане кмет, когато е бил едноличен търговец на горива.

Марин Рачев ще трябва да изплати на НАП 115 хиляди лева плюс натрупаните лихви, като общата сума възлиза на над 300 хиляди лева. От гражданското сдружение „Да спасим община Септември“ настояват да бъде потърсена наказателна отговорност и от съпругата на Рачев - Васка Рачева.

Адвокат Николай Баташки коментира: "В хода на делото да е констатирано от графолози, че въпросните данъчни документи вместо от бившия кмет са подписани от неговата жена, която той публично обяви, че ще бъде кандидат за кмет на община Септември на предстоящите през лятото избори".

Марин Рачев бе първият разследван от специализираната прокуратура кмет в страната за безстопанствено управление на общината и злоупотреба с власт. Срещу него се водят две специализирани съдебни дела. Преди месец Марин Рачев бе предсрочно освободен заради конфликт на интереси.

Първоначално той беше осъден от окръжния съд в Пазарджик. След това присъдата беше потвърдена от Апелативния съд в Пловдив, а сега ВКС я постанови окончателно. Магистратите постановиха, че Рачев ще трябва да издължи в хазната невнесените данъци заедно с лихвите.

Антикорупционната комисия внесе в съда иск за запориране на имущество на Мартин Рачев на стойност 9.3 милиона лева. В началото на октомври месец пък от Специализираната прокуратура съобщиха, че са приключили с разследването, по което Рачев и обвинен заедно с още трима души, всичките общински служители, и предстои обвинението да бъде внесено в съда.

На 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева. Освен това Марин Рачев има вече една условна присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд за укриване на данъци за над 118 хиляди лева, чрез неверни декларации, подписани от съпругата му.

Условната му присъда се отнася за отминал период - 2006-2007 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във