Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС призна за невинен директора на Онкологичния център в Пловдив

Върховният касационен съд отмени условната присъда, наложена на д-р К. В. и го обяви за невинен, като го оправда по повдигнатото му обвинение за това, че като длъжностно лице, управител на „Комплексен онкологичен център - Пловдив“ ЕООД, не е положил достатъчно грижи при закупуването на томограф и е нанесъл щети в размер на повече от 254 000 лева на управляваното от него дружество.Това съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на Съдебната палата.

Д-р К. В. беше оневинен от Пловдивския окръжен съд, но по протест на прокуратурата делото беше внесено за разглеждане в Апелативен съд – Пловдив. След проведено самостоятелно съдебно следствие Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Окръжен съд – Пловдив в оправдателната й част и осъди К. В. на три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева.

В своето решение ВКС приема, че начинът, по който е формулирано обвинението изначално изключва възможността да бъде ангажирана наказателна отговорност на К. В. В обвинителния акт е направен неуспешен опит за конкретизиране на дължимото 
поведение на длъжностното лице. Не са посочени действията, които е следвало да се предприемат, за да не се стигне до причиняването на щети на търговското дружество.

Относно липсата на проучване за прогнозната цена на томографите в страната по време на инкриминираното деяние, от ВКС смятат, че подсъдимият К. В. е направил проверка в публичния регистър на Агенцията за обществени поръчки за минали години на цените на сключените договори за доставка на подобна апаратура и въз основа на докладна, изготвена от икономиста на отдел „Обществени поръчки“ на КОЦ - Пловдив, докторът е внесъл предложение до кмета на община Пловдив за разрешение за закупуване на компютърен томограф на цена от 900 000 до 950 000 лева и е получил такова. Съдът приема, че К.В. е потърсил съвет и е получил разрешение не от какъвто и да е било орган, а от принципала и едноличен собственик на капитала на управляваното от него дружество.

От друга страна, подсъдимият е напуснал КОЦ-Пловдив на 24 ноември 2016 г., а на 19 декември 2016 г. е сключен договор за доставка на томографа. Според върховните магистрати новият управител е имал достатъчно време да установи претендираните 
от прокуратурата допуснати нарушения и да прекрати обществената поръчка. Това не е сторено, а е сключен договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация.

ВКС намира, че инкриминираното неполагане на „достатъчно грижи“ при откриването на обществена поръчка, взето в изпълнение на решението на колективен орган, от което да са последвали значителни щети за дружеството, води до обективно 
несъставомерност на деянието, предмет на наказателно производство.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във