Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС решава дали да бъде възобновено делото за смъртта на Чората

Състав на Върховния касационен съд ще решава да бъде ли възобновено делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората. Искането за това е на роднините на петимата осъдени по случая благоевградски полицаи и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Чората почина при задържането му преди 14 години по време на полицейска акция, наречена "Респект". Чората е починал заради прекомерна употреба на сила или заради здравословни проблеми - това чрез десетки експертизи и още повече разпити, изясняваха 14 години различни съдебни състави и на трите съдебни инстанции.

Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски бяха и осъждани на различни години затвор, и признавани за невинни.

Когато за първи път делото стигна до ВКС, те бяха оправдани, но роднините на Чората пратиха случая в съда в Страсбург. България беше осъдена, а главният прокурор Сотир Цацаров принуден да поиска възобновяване на делото. И така тази пролет друг състав от върховни съдии осъди петимата полицаи на по седем години затвор. От два месеца те са в затвора. А в тяхна защита бяха проведени протести в Благоевград и в София.

Преди днешното заседание, на което петима магистрати трябва да кажат имат ли основание твърденията на техните роднини и на главния прокурор, че присъдите са несправедливи и случаят трябва да бъде отворен за пореден път, върховните съдии отхвърлиха искането на Писов, Калинков, Граховски, Иванов и Механджийски да чакат решението на свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във