Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу Цветан Цветанов

ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, пише БТА. Той вече беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия началник на Регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още няколко души.

Според прокуратурата това се е случило като Цветанов е отказал да се използват СРС срещу тях. Защитникът му Менко Менков поиска бившият министър да бъде оправдан напълно и отбеляза, че той е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди
него. Той добави, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция.
Според прокуратурата задълженията на бившия министър в този случай имат само императивен характер и законът не му дава право да отказва прилагането на СРС.

Обвинението определи действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт. Пред съда Цветан Цветанов заяви, че е убеден, че ще възтържествува справедливостта и добави, че днес застава пред върховните съдии като знак на уважение към тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във