Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС върна делото срещу бившия кмет на Исперих за лъжливите ремонти

Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Апелатитивния съд във Варна спрямо бившия кмет на Исперих Адил Решидов, който бе подсъдим за разпореждане със средства от бюджета не по предназначение - обвинение по чл. 254а, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

През 2008 г. тогавашният кмет на Исперих подал искане до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за ремонт на: кметствата в Исперих и село Лудогорци, църквата в Малък Поровец, джамията в Драгомъж, детската градина в Лудогорци и дирекция „Образование, здравеопазване, култура" в община Исперих.
Според документа сградите били пострадали от буря на 5 октомври 2008 г. Прокуратурата твърдеше, че на тази дата подобно природно бедствие не е имало.

Касационните съдии връщат делото за ново разглеждане в тази му част от друг съдебен състав на въззивния съд.

Касационната инстанция остави в сила решението на въззивния съд в друга част, с което потвържда оправдателната присъда спрямо другия обвинен по случая Данислав Иванов Дочев по повдигнатото му обвинение по чл. 311, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК (съставяне на официален документ с невярно съдържание).

Преди две седмици Апелативният съд - Варна намали условната присъда на бившия областен управител на Разград Наско Анастасов по делото за източването на 512 761.73 лв. през 2009 г. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Обвинението срещу Атанасов е, че отпуснатите средства са използвани неправомерно за ремонт на църкви и джамии, пострадали от буря, каквато според държавното обвинение не е имало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във