Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС върна мегаделото „Килърите”, доживотните присъди били несправедливи

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу „Килърите" на Варненския апелативен съд. Отменена е само частта, в която трима подсъдими - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев получиха доживотни присъди. ВКС смята, че тези присъди са несправедливи. Според ВКС е нарушено правото на защита на подсъдимите, нужно е и събирането на нови доказателства.

От публикуваното на сайта на ВКС решение става ясно, че съдът връща делото само в частта за двете убийства, но потвърждава присъдата в останалата й част.

Мегаделото „Килърите" започна на 27 юни 2011 г. Обвиняеми по него са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Георги Вълев и Райчо Стойнов заради поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, както и за причиняване на телесни повреди, за палежи и взривове.

На 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на „Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди. На 27 февруари миналата година Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на трима от подсъдимите - Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев за убийството на Румен Рачев и Петър Лупов. Останалите от групата на „Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

ВКС даде ход на делото срещу групата на „Килърите" през декември миналата година.

С днешното си решение ВКС отменя присъдата на Варненския апелативен съд от 27 февруари в частта, в която Шуменският окръжен съд е осъдил на доживотен затвор Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Отменени са и 15-годишната присъда на Янко Попов и седемгодишната присъда на Райчо Стойнев.

Допуснатите от първоинстанционния съд съществени процесуални нарушения при събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства, са довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него. Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а обсъжданите доказателствени източници, имащи съществено значение за установяване на обективната истина по делото и част от общия обем от доказателства, са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав, видно от съдържанието на мотивите към присъдата, се казва в решението на съдиите Красимир Харалампиев, Цветинка Пашкунова и Даниела Атанасова.

Въззивната присъда е отменена и в гражданската й част. В отменените части делото е върнато на Варненския апелативен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав и за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения.

Касационният съд е съгласен с изводите на долните  инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група за убийства, палежи, взривове, побои. Занимавала се е и с лихварство. Стоянов получи 15 години затвор заради централната си роля в групата, Костов бе осъден на 10 години зад решетките, а Янко Попов - на 5 години.

От решението на ВКС става ясно, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства, не води до отмяна на осъждането за организирана престъпна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във