Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС върна в Бургас най-голямото дело срещу Йордан Лечков

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане най-голямото дело за престъпления по служба срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. По него той е обвиняем, че е ощетил общината с над 671 000 лева, след като отдал под наем без търг или конкурс бившите казарми в града на четири фирми.


Делото на първа инстанция се гледаше в Ямбол, защото всичките съдии в Сливен си направиха отвод. Първо Ямболският окръжен съд призна Лечков за виновен и му наложи 3-годишна условна присъда. Бургаският апелативен съд обаче върна делото с критика, че присъдата по същество само преписва обвинителния акт.


На второто разглежда Ямболският съд отново призна Лечков за виновен и му наложи условна присъда от 2.5 години. Тази присъда бе потвърдена от съда в Бургас.


ВКС обаче е открил съществено нарушение на процесуалните правила, заради което върна делото на Апелативния съд в Бургас. Причината е, че Ямболският съд е приел да разглежда делото по реда на съкратеното съдебно следствие, а след това е излязъл извън него, разпитвайки вещи лица и свидетели, както се полага при редовно наказателно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във