Параграф22 Daily

§22 Новини

Властите в Египет забраняват никаба на обществени места

Египетски парламентаристи разработват законопроект, забраняващ на жените на обществени места да носят никаб - традиционната забрадка плътно закриваща лицето. Забраната обхваща преди всичко държавните учреждения.

Професорът по право Амна Носеир от университета заявила, че носенето на паранджа не е задължително изискване на исляма и всъщност няма мюсюлмански корени. Тя твърди, че тази практика е еврейска традиция, появила се на Арабския полуостров преди исляма и че различни откъси от Корана опровергават задължителното носене на паранджа.

Професор Носеир отбелязала, че Коранът призовава жените да носят скромни дрехи и да си покриват косите, а закриването на лицето не е задължително.

През последните години в Египет са въведени редица ограничения при носенето на никаб. През септември носенето на никаб е забранено за преподавателките в университетите. Студентите се оплакали, че за преподавателките с никаб е доста трудно ясно да изложат информацията и освен това напълно закритото лице пречи за ефективното общуване с преподавателките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във