Параграф22 Daily

§22 Новини

Властта прие проектозакон за колекторските фирми

"Приехме дългоочаквания проектозакон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме един дълго отлаган проблем и решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и хиляди сигурно потребители". Това каза на брифинг след заседанието на МС вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Още днес проектозаконът ще тръгне към Народното събрание. "Фирмите, които ще изпълняват тази дейност ще подлежат на регистрация. Досега нямаше такава и абсолютно своеволно и от юридически и от физически лица бяха събирани вземания", заяви Нинова.

По думите ѝ длъжникът има право да оспори това търсене.  "Колекторските фирми са задължени да не звънят и да не упражняват какъвто и да е натиск върху хората от 20:00 до 08:00 часа, както и в празнични дни. Те нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение - т. е. да начисляват такси и комисионни, с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Могат да събират само основното задължение и единствено лихвите за забави, които са законната лихва", уточни вицепремиерът.

Тя добави, че законът предвижда сериозни санкции и глоби при неизпълнение на задълженията, като глобата за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във