Параграф22 Daily

§22 Новини

Влиза в сила наредбата срещу документни измами с МПС

Министерството на правосъдието предложи допълнения в наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, които днес бяха публикувани в "Държавен вестник", съобщиха от правосъдното ведомство.

Според промените, след месец пълномощните за моторни превозни средства и тези за представителство пред Националната агенция по приходите (НАП) вече ще бъдат достъпни за справка в единната информационна система на нотариусите "Единство", за да се избегнат злоупотребите с тях.

Измененията ще дадат възможност за потвърждаване на автентичността на представените пълномощни, като по този начин ще се възпрепятства възможността за извършване на документни измами, посочват още от министерството.

Справката за автентичност на пълномощно за извършване на действия пред НАП ще даде, според Министерството на правосъдието, възможност за предотвратяване на данъчни правонарушения, особено тези, свързани с неправомерно възстановяване на данък върху добавената стойност, чрез документни измами за получаване на данъчен кредит.

Промените в наредбата бяха предложени от правосъдното ведомство на 24 февруари тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във