Параграф22 Weekly

§22 Новини

Внесоха обвинителен акт срещу групата на Аманатидис - Хрант Вартерян

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис и Христо Хрант Вартерян, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвинителният акт е срещу: Борис Борисов, Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Александър Пацов, Веселин Иванов, Веселин Иванов, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов, и Георги Лазаров.


Те са обвинени, за това че в периода 2007 г. - декември 2010 г., в гр.София, са участвали в организирана престъпна група(ОПГ) образувана от Аманатидис и ръководена от него и от Вартерян, като групата е била въоръжена и е била създадена с користна цел - за да върши престъпления по чл. 198, чл.199, чл.129 НК и по чл. 354а, ал. 1 и ал.2 НК, на територията на гр.София - престъпление по чл. 321, ал. 3, пр.1во, 2ро и 3то,т.2, вр.ал. 2 НК (ОПГ, създадена с цел разпространение на наркотици, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди).


Групата е създадена през 2007 г. от Аманатидис и Вартерян. В периода 2008 г. - 2009 г. първо Аманатидис, а по-късно и Вартерян се укриват от органите на властта и ръководството на групата е поето от Борис Борисов. По тази причина материалите, касаещи престъпната дейност на Аманатидис и Вартерян са отделени в самостоятелно наказателно производство, разследването по което продължава.


На Пацов е повдигнато обвинение и по чл. чл.199, ал.1, т.3, и т.5, вр. с чл. 198, ал. 1 пр.1, вр. с чл. 129, ал. 2 НК (грабеж, придружен с нанасяне на средна телесна повреда).Пацов е извършил престъплението в съучастие с Цветан Миленов, Любомир Костадинов, Илия Илиев, Асен Китанов, Васил Бекиров. Всички негови съучастници към момента са осъдени по друго производство и са с влязла в сила присъда.


По отношение на Лъчезар Димитров, който също е бил участник в групата, наказателното производство е приключило с одобрено от Специализирания наказателен съд споразумение. Наложено му е наказание 1 година и 6 месеца "лишаване от свобода" .

Facebook logo
Бъдете с нас и във