Параграф22 Daily

§22 Новини

Вода извира от блокове в Столипиново, в тръбите има дори кокошки и загубите за ВиК – Пловдив са огромни

Вода извира от блокове в Столипиново, в тръбите има дори кокошки. Пред бТВ главният инженер на ВиК – Пловдив Антон Гълъбов призна, че заради течовете загубите са огромни. Те не могат дори да се отчетат, защото избените помещения за наводнени. Експерти обследват 10 блока в пловдивския квартал Столипионово за това дали са годни за живот, сочат по „Тази сутрин“. „Проблемите с тях са от години. Те са наводнени, а проверяващите са се натъкнали на изхвърлени възглавници, глави зеле и дори кокошки, които са намерени в тръбите“, добави той.

Районът край блоковете се почиства, но скоро след това боклуците са отново по улиците. „Водата по улиците е питейна, извира от блоковете. От години избените помещения са наводнени. Този проблем е с голяма давност. ВиК се е опитва да го реши, създавайки нови канализационни отклонения и ремонти на съществуващата мрежа. Не може обаче да се справим сами. Водомерните възли на блоковете са под вода, не можем да ги отчетем. Затова не можем да кажем колко вода се губи“, призна инж. Антон Гълъбов. „60% са загубите на вода в града. В квартала са малко повече“, добави той. „Работим повече от месец с ВиК и с отделни представители на общината. Проблемът е от над 20 години. Без добро взаимодействие между общински и държавни институции сами не можем да го решим“, каза пък областният управител Дани Каназирева, която е и председател на Асоциация „ВиК – Пловдив“. „Основите на блоковете тънат във вода повече от 20 години и настояваме за изготвяне на конструктивно становище дали изобщо са годни за обитаване, за да не станем свидетели на нещо много по-голямо и страшно като последствие от това, което се случва сега“, добави тя. „Трябва да се отводнят избените помещения, за да имат специалистите достъп до основите. Канализационните отклонения до блоковете са запушени и вече няма смисъл от ремонти, а трябва да бъдат подменени“, подчерта губернаторката.

„В гетото никой не знае колко са незаконните разклонения, но трябва да се започне с помощта на институциите прилагането на уличната регулация, защото дори няма улици. Шахтите попадат в помещенията на незаконните постройки“, разкри областната управителка. Тя сподели, че е разговаряла с кмета на Район Източен в Пловдив за освобождаване на улиците от незаконните постройки и за даване възможност на ВиК да прекара нов водопровод. „Голяма част от водата е загуба. Тя не се плаща. Крайно време е това да бъде преустановено. Нека се направи справка между 2 и 4 часа през нощта, когато консумацията на питейна вода е най-ниска, за да се види какво е потреблението тук, което ще даде по-точна картина за загубите“, каза още Дани Каназирева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във