Параграф22 Daily

§22 Новини

Водопровод за 4 млн. лв., правен с турски тръби за поливане, остави 30 хиляди души на сухо

За пореден път аварира скандално известният водопровод в община Свищов, за който са похарчени 4 милиона лева. Той е правен с турски тръби за поливане. В началото на годината кметът на крайдунавския град Генчо Генчев обяви, че дава цялата процедура, правена през 2010 г., при предишното управление, на спецпрокуратурата, след като водоснабдяването е аварирало над 70 пъти досега. Последната повреда е от вчера сутринта в района на помпената станция край Вардим. Без вода са почти 30 хил. души от Свищов, Царевец, Ореш, Вардим и няколко по-малки села.

В момента се обследва вариантът за реконструкцията, като задачата се усложнява заради некачествените и извън стандартите материали, които са използвани за съоръжението. Никой не може засега да се ангажира със срокове за възстановяване на водоподаването. Междувременно всички лица, замесени в изграждането на магистралния водопровод на града, за който експертен доклад доказал, че е изграден с турски тръби, предназначени за поливане на земеделски площи в южната ни съседка, са обект на проверка.

Сагата с водоснабдяването на Свищов датира повече от десетилетие. През 2010 година се изгражда нов магистрален полиетиленов водопровод, тъй като водозахранването до онзи период се извършвало в продължение на 60 години по стар метален. Предишната управа на града изтегля 2 млн. лв. заем, а Министерството на регионалното развитие отпуска още 2 млн. лв., с които се изгражда изцяло магистралният водопровод на общината. Съоръжението е с дължина близо 8 км и към днешна дата обектът не е въведен в експлоатация, уточнява в. Борба.

Фирма „ВТ инженеринг“ е работила по водопровода.

На няколко пъти тя е ремонтирала съоръжението, но авариите не престават. По информация на експерти над 3 млн. лв. допълнително са нужни за ремонт на ремонтирания некачествено, с тръби за поливане водопровод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във