Параграф22 Daily

§22 Новини

Военни игри: Преди близо месец неизвестен РЕБ комплекс изключи GPS сателитите над Сирия, Ливан и Израел

S 250 9af5ae9f b1ea 4f0b 8278 ba7f9d71b331
S 250 725d1f1f 3a67 41e2 a48e 49ea40289b52

Неизвестна все още система - но явно много напреднала, за радио-електронна война, е успяла напълно да изключи сателитната навигация над територията на Сирия, Ливан и Израел на 10 март тази година. И вече цял месец, целият свят скромно мълчи за случая. Кой го е направил? С каква цел? С какви средства? Това са малка част от въпросите,на които никой не дава отговор.

Впрочем, извеестна информация за случая вече излиза на бял свят. 

На 10 март тази година, израелската военна авиация е демонстрила голяма активност във въздушното пространство на Ливан и близо до границите на Сирия, информира Avia.pro, но около полунощ на следващия ден, по неизвестни причини, сателитната навигация над територията на Израел, Ливан и над част от Сирия внезапно е спряла да работи, което е свързано единствено с използването на мощна електронна система за потискане.

На представените изображения можете да видите активността на израелската авиация, но само след 1,5-2 часа GPS сателитите са били недостъпни и е станало невъзможно да се проследи ситуацията във въздушното пространство над посочените райони. Очевидно в резултат на мощното въздействие на неидентифицирана система за електронна война, GPS системата е била частично деактивирана за всички самолети едновременно. Съдейки по района, ударът е могъл да бъде извършен от предградията на сирийската столица, за да се предотвратят вероятните удари на израелски бойци, но и към момента - вече близо месец след случая, няма официални коментари.

Към днешна дата най-мощното средство за електронна война и електронно потискане в Сирия са руските комплекси от семейство "Красуха", но последните не се използват за намеса в Израел от няколко години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във