Параграф22 Daily

§22 Новини

Военни игри: Шест са американските градове, които ще бъдат атакувани първи с ядрени заряди

Вероятността за ядрена война с унищожаването на стотици градове в САЩ е малка, но все пак съществува. Ядрената атака в мегаполиси е един от 15-те сценария на бедствия, за които Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ е разработила отделни сценарии, пише Business Insider.

Експертът по обществено здраве на университета в Колумбия Ървин Редленер заяви, че американските градове не са готови в момента за ядрена атака. Сред най-вероятните цели той посочва Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Лос Анджелис, Сан Франциско и столицата на САЩ - Вашингтон. Въпреки факта, че във всеки от градовете има уебсайт, информиращ гражданите какво да правят в случай на извънредна ситуация, няма нищо за действия при ядрено нападение срещу тях (с изключение на сайтовете Ню Йорк и Лос Анджелис), а жителите не са информирани, че как да се държат в такъв случай.

Така, когато след експлозията изминат 15 минути, разпръснатите из атмосферата отломки и прах ще достигнат до земята. През това време хората трябва да имат възможност да намерят подслон. Редлнер подчертава, че не трябва да ни е страх от тотална ядрена война с едновременното използване на огромен брой ядрени оръжия, а от единични удари, например от Северна Корея, или от взривяването на сравнително малко ядрено устройство от терористични организации.

„Няма безопасни градове“, казва Редлър и посочва, че дори при експлозията на малка атомна бомба като тази в Хирошима, това би довело до смъртта на 50 до 100 хиляди души в Ню Йорк - и значително по-голям брой ранени (и няма да има достатъчно болнични легла за всички). В градовете също няма приюти за жертвите на атомни бомби (преди в Ню Йорк е имало 18 000 за 11 милиона души, но сега мнозинството от тях са неактивни).

Готовността за евентуална ядрена атака, каза експертът, е част от реалността на 21-ви век и можете да се извините на децата и внуците, че възрастните са довели света „до такава страшна каша“.

Прочетете повече: https://42.tut.by/665872

Facebook logo
Бъдете с нас и във