Параграф22 Daily

§22 Новини

Военният министър купува парашути след спорна поръчка, „Интендантско обслужване“ тъне в далавери

Фрапиращи нарушения и липси на машини, разследват военната поркуратура и военната полиция в „Интендантско обслужване”, която е под шапката на Министерство на отбраната. Името на предишната директорка на държавното дружество изплува като консултант при сделката за доставка на германски парашути за българската армия, които не отговарят на тръжното задание.

В последния одит на дружеството за период от три години е установено, че бизнес програмата на дружеството не е била изпълнявана, а разходите за управление превишават със 700 000 лв. разходите за основната - шивашка дейност.

Дружеството е платило 22 000 лв. за наем на апартамент в София за нуждите на директорката Соня Неделчева, заради което тя е с установен конфликт на интереси. Същевременно са разкрити нарушения в изплащането на командировки. Директорката пътувала два пъти до Париж на Прет-А-Порте да договаря поръчки за завода. Одитът е установил че командировката е неправомерна и трябва 7 000 лв. да бъдат върнати на дружеството.

„Това е международно изложение за договаряне - като Пловдивския панаир. В момента, в който отиваха в базата в Калофер, не знам дали сте ходили, и като видеха как се работи, казваха „Съжаляваме, ние не може тук да си пуснем продукцията да се работи”, коментира бившата директорка пред bTV.

В доклада е записано още, че продукцията е реализирана на цени, по-ниски от разходите за производството. „Преди, при старото ръководство, повечето шиехме на ишлеме продукция втора и трета ръка - ходили сме си с по 50 лв. заплата. Трябва да се борим да оцеляваме”, разказа Вилия Коджейкова, работник в „Интендантско обслужване” в Калофер.

Най-фрапираща обаче е липсата на 243 машини, която Соня Неделчева обяснява с неправилно бракуване на инвентар. „Не е имало материалноотговорно лице за машини, давани са машини без оправдателни документи и аз с встъпването си в длъжност направих инвентаризация и да бъде уведомена Военната прокуратура и Икономическата полиция в Пловдив”, обясни Неделчева.

Сегашният директор на дружеството обаче е открил друго. „По-интересното е, че 116 чисто нови машини стоят в опаковките - те са набрали ускорено изхабяване в тия три години и бяха подготвени за приватизация - нови машини. Това да стоят в найлоните и да набират изхабяване значи, че е имало умисъл тези машини някъде да отидат другаде”, смята настоящият директор на дружеството Ганчо Караджов.

След като Неделчева е отстранена от поста от бившия военен министър Ангел Найденов, докладът е предаден на прокуратурата. Сега по нарушенията в „Интендантско обслужване” има пет преписки. „Аз се обръщам към прокуратурата за по-енергийчни действия в това отношение”, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Сега Неделчева работи като консултант в цех на българо-германско дружество в град Баня. В цеха били инвестирани 1 млн. лв. „Обвинения от типа, че машините, които са в цеха в Баня, може да са там всички машини - има и документи, по-голямата част е от немските партньори - те са специализирани и няма общо с това, което се твърди, че е изчезнало, аз нямам притеснения от това”, коментира бившата директорка на „Интендантско обслужване”

Българо-германското дружество стана известно с доставката на германски парашутни системи, които Военното министерство отказваше да приеме заради несъответствие с техническото задание на търга. „Разпоредил съм под никаква форма да не приемат прокудция, ако не съотвтства на разписаните в договора стандарти”, категоричен бе военният министър Николай Ненчев.

По последна информация, обаче министерството все пак ще вземе първите шест германски парашута тип „Летящо крило” за специалните сили. За останалите 156 парашутни системи „Купол” предстои да бъде доказано експериментално пред комисия дали отговарят на техническите параметри от конкурса. Според публикации в медиите, спорната обществена поръчка била одобрена от бившия зам.-министър на отбраната Неджми Али, окйто в момента е евродепутат от ДПС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във