Параграф22 Daily

§22 Новини

Военният съд остави в ареста петимата, обвинени в шпионаж

След съдебни заседания, продължили цяла нощ, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпиониране в полза на Русия. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му. Първото решение за постоянен арест бе за заместник-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров. Защитата на му - адвокат Петър Петков- обясни, че задържането му било незаконосъобразно и необосновано. Причината - прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация, сочи БТА.

В ареста остават още бившият военен Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че бил начело, съпругата му с двойно гражданство, която била връзка с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и още един служител на МО.

Заседанията на двата съдебни състава останаха скрити за медиите, заради разпореждане да не бъдат допускани медии в съдебната палата. Рано тази сутрин, с лаконично съобщение, от военния съд уведомиха, че заседавали до 5.17 ч., а причината за среднощната работа бил фактът, че адвокатите на арестуваните искали да се запознаят с материалите, събрани от обвинението. Така според съда бил нарушен предварителният график на съдебните заседания.

В профила си в Туитър главният прокурор написа, че е благодарен на военните следователи и прокурори, които "работят без сън от сряда" и допълни, че България може да се гордее със съдиите от военния съд, които заседавали до 5 ч. сутринта.

Решенията на съда не са окончателни. Ако решат да обжалват, петимата могат да подадат жалби през военно-апелативния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във