Параграф22 Daily

§22 Новини

Военните от различни държави отменят и намаляват ученията

Военните от различни държави отменят и намаляват ученията и дейности заради заплахата от коронавирус, съобщи Ройтерс. Военните от различни страни отменят и намаляват ученията и събитията, насочени една срещу друга заради заплахата от коронавирус и засилват контрола върху здравето на персонала. Норвегия отмени ученията на НАТО Cold Response 2020, съобщи министерството на отбраната на страната в прессъобщение.

Според експерта на Руския съвет по външни работи Александър Ермаков, цитиран от „Ведомости“, очевидно става дума за отмяна на основната полева фаза на ученията, която е трябвало да започне на 12 март. Причината е както желанието да се предотврати заразяване на участниците в ученията, така и необходимостта да се използват военни лекари и болници за борба с епидемията.

Според Ермаков съдбата на най-мащабните учения на НАТО в Европа Defender 2020 е изключително интересна, доколкото официално обявената му цел е отработване на възпиране на Русия. „Логично, те трябва да бъдат отменени сега, още на етапа на транспортиране на оборудване. Много мащабните движения на войските в цяла Европа са допълнителен риск от разпространение на епидемията. Вероятно е обаче с това решение да се изчака и да се откажат от демонстрацията на „готовност за защита на Европа от нахлуване“ само когато възникне необходимото за такова решение недвусмислено одобрение от обществото", смята експертът.

Но американците вероятно ще имат предвид, че няколко огнища на испански грип в Съединените щати след Първата световна война бяха ясно свързани със завръщането на техните войски от Европа. В допълнение Пентагонът обяви засилени мерки за сигурност за борба с разпространението на вируса сред военните и отмени ученията African Lion в Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във