Параграф22 Daily

§22 Новини

Военното разузнаване не може да се ръководи от цивилен, категоричен е Михо Михов

Йордан Бакалов е добър специалист, но начело на военното разузнаване не трябва да стои един цивилен гражданин. Тази теза защити председателят на комисията по национална сигурност в парламента и бивш шеф на Генералния щаб Михо Михов в студиото на bTv.Той разкритикува номинацията на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов за освободения пост в службите. Припомняме, военният министър Николай Ненчев освободи от поста шеф на военното разузнаване Веселин Иванов.Според Михо Михов цивилният гражданин би бил партийно оцветен, а самият закон не допуска партизирането и политическите пристрастия в армията.

Михов не смята обаче освобождаването на Иванов и номинацията на Бакалов за желание военното разузнаване да се оглави от "наш човек", визирайки едно евентуално желание на Реформаторския блок да кадрува и при военните. Според Михо Михов с номинацията се прибързва в грешния подход на гонене на комунизма и гонене на сенките на миналото. По думите на Михов най-вероятно Веселин Иванов е удовлетворен от това, че му пада от плещите товарът с разкриването на досиетата на разузнавачите.

Така Михов разкритикува и изкарването на проблема с досиетата на преден план, както и изтъкването на факта, че във военното разузнаване работят предимно хора, назначени преди 1990 година. "Какво от това, че са назначени преди 90-те години? Та те тогава са били едни лейтенанти?", зададе реторичен въпрос Михов и подчерта, че в службите не трябва да се нарушава законът за наследствеността.

"Ако те целят да изкарат досиетата на военните разузнавачи, тогава има опасност от изхвърляне на експертизата от службата", предупреди Михов, като посочи, че има опасност да се стигне до там, че и в разузнаването да няма и подготвени кадри.

Според него военното разузнаване се нуждае от професионалист. "Тази дирекция трябва да се оглави от висш военен, който е от кариерата и който трябва да кореспондира директно с началника на отбраната и цялата структура", категоричен е бившият началник на Генералния щаб. Едновременно с това трябва да е ясно и какви са отношенията с президента като главнокомандващ.

Това, според Михо Михов, би могло да стане при едно ясно законодателство. Депутатът подчерта, че военното разузнаване има нужда от специален закон. Михов изрази задоволство от новите закони, които се обсъждат съвместно с ГЕРБ, в които се предвижда защита на хората от разузнаването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във