Параграф22 Daily

§22 Новини

Военното разузнаване отряза Евтим Костадинов, че крие архиви от комисията по досиетата

Директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов категорично отхвърли обвиненията, че подчиненото му ведомство задържа в нарушение на закона част от архива си, вместо да го предаде на комисията по досиетата. "Документи, които сме длъжни по закона за досиетата да предадем – всичко е предадено. Нито един документ няма, който да е останал в службата", заяви Иванов.

Преди дни председателят на комисията по досиетата и бивш милиционер Евтим Костадинов съобши, че военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви.

Основният проблем е с документите на служба "Военна информация", от която Комисията очаква около 30 000 архивни единици. Служебният военен министър Велизар Шаламанов е разпоредил документите да бъдат предадени, но службата не е стигнала отново до съгласие с комисията, съобщиха пред медиите от военното министерство.

"Говорихме с Шаламанов, но службата отново отказва да предостави документите с аргумента, че в тях има и имена на чужди граждани. Ние обаче не може да приемем това обяснения, тъй не отговаря на закона... Очевидно изчакват и новото правителство, за да видят какво ще стане", обясни Костадинов.

"Всички документи са предадени през декември миналата година", категоричен бе директорът на военното разузнаване. "Аз предложих на комисията да дойдат да ги проверят от първия до последния, в които се съмняват", обясни той в събота.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във