Параграф22 Daily

§22 Новини

Вой за бонуси в съдебния бюджет

Вълна от недоволство се надигна в съдебната система заради очакваната липса на коледни добавки. Макар и лесно предвидима, лошата новина нагорещи форумите за юристи. Поднесе я председателят на комисията по бюджет и финанси на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев. След извънредно заседание за гласуване на проекто-бюджета на съдебната власт за 2014 година Кожарев заяви категорично, че пари за съдебни бонуси тази година няма да има и е хубаво това да бъде казано още сега. Финансовият шеф не скри, че е предвидил риска да бъде добре оплют, което и стана.


Не е защото не искаме, а просто нещата са много, много тежки. Поначало бонуси се дават, когато има преизпълнение на приходната част. Но това можеш да направиш само до края на годината, ако имаш излишък. Другият вариант е, ако нямаш преизпълнение на приходната част, да имаш икономисани средства. Сами разбирате, че нямаме нито едното, нито другото, и затова няма как да се случи. За тази година надеждите са много малки, но не зная как би могло да стане, заяви Кожарев.


На фона на този песимизъм ВСС гласува бомбастично увеличение на разходната част на бюджета възоснова най-вече на държавна субсидия, която никой финансов министър няма да даде. При гласувани от Народното събрание за тази година 404 млн. лева съветът поиска за следващата със 140 млн. лева повече. Принципът е както всяка година - да се иска много отгоре, за да се получи нещо вповече. Миналата година ВСС поиска от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков 507 млн. лева и Дянков моментално отписа една пета от тях. Ако съотношението бъде спазено, съдебният бюджет за догодина може все пак да се окаже по-голям от сегашния. Колкото до исканото от ВСС, Кожарев беше пределно ясен: Според мен няма да получим тези пари.


Огнян Стойчев

Facebook logo
Бъдете с нас и във