Параграф22 Daily

§22 Новини

Войната "Гешев срещу всички" е пред нова фаза

Първата седмица от войната, обявена от главния прокурор Иван Гешев на "лицата" от съдебната власт и политиката, сякаш приключи доста миролюбиво. Яростната канонада от взаимни обвинения между Гешев и заместника му и шеф на националното следствие Борислав Сарафов секна и слуцчаят се пренесе в процедурните коловози във Висшия съдебен съвет. А зле прикритата злост от страна на главния прокурор към "лицето Бойко Методиев Борисов" бе парирана от Борисов в стила на добре познатата класика от времената на силовите групировки: "Гешев мисли, че ме страхува. Ама чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години, ако така се страхувам лесно..."

Началните залпове на войната отекнаха нашир и надлъж. И дори авторитетното списание "Политико" се упражни в тази със сигурност непозната там и безпрецедентна у нас тема. Доскоро смяната на Гешев изглеждаше почти невъзможна, но сега нещо се е пречупило и е предизвикало гражданска война в мрачното сърце на българската държава, написа "Политико" по повод конфликта между Бойко Борисов и главния прокурор. "Нетфликс", пръсни се от яд" - така започна статията си  Кристиан Оливър, скандално озаглавена "Каскета срещу Тиквата": българската мафиотска държава достигна своя преломен момент". "Елементите в най-новата политическа криза в България са една бомба край пътя, един израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил "Кръстникът", написа още "Политико" по повод актуалния конфликт между Борисов и Гешев.

Един от резултатите от баталията у нас бе, че открехна вратите на парламента, за да влезе там отколешната мечта на няколко правосъдни министри и настоящият  стопанин на министерството Крум Зарков. Законопроектът, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор бе приет на първо четене в парламента със завидното мнозинство от 191 гласа "за". Механизмът за разследване влезе за обсъждане в пленарна залата, след като в четвъртък депутатите от правната комисия одобриха на първо четене промените. С тях, както е известно, най-сетне се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение при евентуално извършено престъпление. „Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Ако имаше възможност, Гешев би го опровергал и би посочил красноречив факт в подкрепа на тезата, че върховенството на закона властва и в прокуратурата. Както е известно, в понеделник Софийска градска прокуратура е призовала главния прокурор Иван Гешев да даде обяснения във връзка с проверка за търговия с влияние. Самият Гешев уточни, че проверката е във връзка с изявленията му от 15 май. Главният прокурор разкри за предстоящия си разпит по време на обсъждането във Висшия съдебен съвет на сигнала на заместника му Борислав Сарафов. Както е известно в него Сарафов твърди, че в нарушение на Конституцията Гешев е записал свой разговор с Йордан Стоев, член на прокурорската колегия на ВСС. Според сигнала, Гешев се похвалил на среща със заместниците си, че има записи, които лично е направил, на над 150 разговора с политици, магистрати и членове на Съвета. След което поискал от секретарката си да донесе телефона му и пуснал записа на разговора си със Стоев.

Обсъждането на този въпрос обаче беше блокирано от самия Гешев, въпреки изказването му, че е съгласен да има дебат. Това стана след като той обяви, че е призован в прокуратурата в понеделник, във връзка с проверка за търговия с влияние.

Със сигурност ситуацията във ВСС ще претърпи развитие, въпреки очевидното спокойствие на рутинната процедура, в която бяха вкарани всички сигнали и обвинения между двете страни в скандала в Темида. Заслужава да се отбележи обещанието на Гешев, че след разпита в прокуратурата ще говори пред членовете на ВСС. Обещанието му обаче ще отвори нов фронт на обявената от него война - този път срещу самия Висш съдебен съвет. "Понеже съм прокурор, следовател и полицай, вярвайте ми, освен че мога да кажа, мога и да докажа. Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете или някаква част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата, за щастие няма да е за целия Висш съдебен съвет. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата, защото е време политиката - не визирам вас господин Зарков, визирам някои други опити... за политическо влияние върху съдебната власт, включително и в лицето на Висшия съдебен съвет - да излезе от съдебната власт", заяви главният прокурор.

Така че, идната седмица, въпреки че Гешев излезе в отпуск по лични причини, канонадата ще се възобнови с нова сила. Изслушването във ВСС, обещано от главния прокурор, ще засегне дълго спотаяваната и общоизвестна тайна за задкулисните връзки между политици и кадровици на съдебната власт. Плодът от тази дългогодишна греховна връзка е известен - съмнения за корупция в съдебната власт, търговия с политическо влияние, липса на дела за корупция по високите етажи на властта...

Междувременно ще изчакаме решенията на етичната и дисциплинарната комисия към ВСС, където бе изпратен сигнала на Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев за нарушение на Конституцията. Както е известно, в сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.

И ако се докаже, че действително основният закон е нарушен, тогава можем да очакваме и консенсус в парламента за дълго обсъжданите промени в Конституцията. От които на главния прокурор няма да му стане добре...

Facebook logo
Бъдете с нас и във