Параграф22 Daily

§22 Новини

Войната между Viber и Facebook се ожесточи

Приложението примамва потребителите на WhatsApp с гарантираната поверителност на чатовете

Актуализацията за поверителност на WhatsApp разпали войната между приложенията WhatsApp и Viber. Изпълнителният директор на Viber Джамел Агауа призова потребителите на конкурентното приложение да потърсят алтернативи, след като  WhatsApp промени условията за поверителност на информацията. Както е известно доскоро потребителите на WhatsApp имаха право да откажат споделянето на телефонния си номер с Facebook. С новите правила за поверителност обаче занапред това ще бъде задължително. Потребителите трябва да се съгласят с новите условия в рамките на 30 дни, иначе няма да могат да използват акаунтите си.

Преди актуализацията от 4 януари т.г. от WhatsApp уверяваха: "Уважението към вашата поверителност е кодирано в нашето ДНК. Откакто стартирахме WhatsApp, се стремим да изградим нашите услуги, като следваме силни принципи за поверителност. Въпреки това вашите WhatsApp съобщения няма да бъдат споделени във Facebook и виждани от друг. Всъщност Facebook няма да използва вашите WhatsApp съобщения за каквито и да било цели, освен за да ни помогне да осъществяваме и предоставяме нашите услуги."

Промяната всъщност бе заложена още с оттеглянето на съоснователят на WhatsApp Брайън Актън. В интервю за Forbes през 2018 г. той сподели: "Продадох поверителността на потребителите си за по-голяма полза. Направих избор и компромис. И живея с това всеки ден”.

С последната актуализация WhatsApp завършва интегрирането си във Facebook и вече е неразделна част от мрежата. Според Джамел Агауа потребителите на приложението за съобщения се монетизират /възможност да правят пари / в по-голяма степен от преди и това би трябвало да е тревожно за тези, които търсят поверителна комуникация.

От своя страна Viber въвежда няколко основни функции, за да гарантира, че потребителските данни са защитени:

 - криптиране от край до край по подразбиране за безплатни персонални  чатове и обаждания, без да са необходими специални настройки. Така никой няма достъп до обажданията и чатовете, освен участниците в разговора, нито дори Viber.

- доставените съобщения не се съхраняват от Viber, а архивирането в облачни услуги е изключено по подразбиране. Потребителите, които биха искали да архивират своите чатове, могат да изберат да активират архивиране в облачни услуги, но Viber не запазва копия на съобщенията и обажданията на потребителите.

- поверителност на екрана. Това означава, че Viber позволява на потребителите да изпращат саморазрушаващи се съобщения в чата и цели чатове могат да бъдат скрити и достъпни само с помощта на ПИН код.

- данните на потребителите не се споделят с Facebook, тъй като Viber прекъсна всички бизнес връзки със социалната мрежа през лятото на 2019 г. Информацията на потребителите не се споделя и няма да бъде споделяна с Facebook.

„Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина „поверителност” до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще”, коментира ситуацията Джамел Агауа. Той призовава всички, които „виждат себе си като нещо повече от източници на данни за продан на предлагащия най-висока цена”, да преместят своите съобщения и обаждания във Viber.

Facebook logo
Бъдете с нас и във